‘Passages’: ongeremde blik op lust en romantiek

Recensie Film

Arthouse Het is een beetje een trend: films met onsympathieke hoofdpersonen die desondanks je hart winnen. Of je mededogen. Driehoeksdrama ‘Passages’ volgt een egocentrische filmregisseur, en gaat over vrijheid, gelijkheid en broederschap in relaties.

Filmregisseur Tomas is een vervelende man. Hij heeft z’n momenten, dan is hij intens charmant, onwaarschijnlijk sexy, en misschien zelfs wel een goeie kunstenaar. Dan snap je wel waarom hij al zo lang met zijn echtgenoot Martin samen is. Maar het merendeel van de tijd is hij zelfingenomen en egocentrisch, op het harteloze af. Vroeger vergaven we kunstenaars in film of het echte leven dergelijk gedrag; het stond min of meer gelijk aan de mythe van het mannelijke genie. Tegenwoordig wordt daar anders naar gekeken: je hoeft je niet als een klootzak te gedragen om een goede kunstenaar te zijn.

Het is een beetje een trend: films met onsympathieke hoofdpersonen die desondanks je hart winnen. Of althans je mededogen. Tomas is de hoofdfiguur in driehoeksdrama Passages van de Amerikaanse arthouseregisseur Ira Sachs; later deze maand komt Roter Himmel van de Duitse filmmaker Christian Petzold in de bioscopen, die een vergelijkbaar thema heeft.

Tomas begint na het afronden van zijn laatste film een affaire met de jonge lerares Agathe. Niet het ‘vreemdgaan’ en waarschijnlijk ook niet dat ze een vrouw is plaatst een bom onder zijn huwelijk, maar het feit dat hij geen seconde nadenkt over het effect dat er nu opeens drie mensen in zijn huwelijk zijn. Woorden als echtbreken, open relaties, en eerlijkheid blijken voor iedereen wat anders te betekenen, maar de echte derde partij in deze liefdesdriehoek is de toeschouwer, die met diens eigen normen en angsten wordt geconfronteerd. Sachs leeft zelf in een uitgebreide familieconstellatie met zijn partner, kunstenaar Boris Torres, en filmmaker Kirsten Johnson en hun twee kinderen, dus zie de film vooral niet als tuttige kritiek dat onconventionele relaties tot mislukken zijn gedoemd.

https://www.youtube.com/watch?v=SKV_nstyCHg Lees ook een interview met regisseur Ira Sachs: ‘Mensen zijn dieren met een complexe psychologie’

Nee, Passages is eigenlijk een ongeremd eerlijke reflectie (inclusief een van de beste gay seksscènes van het afgelopen jaar) op lust en de romantische illusie, zonder ook maar een moment de vele nuances en ongerijmdheden uit het oog verliezen die mensen nou eenmaal tot mensen maakt. Dus ja, dan ga je vanzelf van alle drie de figuren in deze troebele constellatie houden, omdat ze met zoveel empathie worden geschilderd. Passages is een echte gedragsstudie, gespeeld door drie Europese arthouseacteurs die tot de besten van hun generatie behoren. Franz Rogowski, Ben Whishaw en Adèle Exarchopoulos belichamen de thema’s en emoties van de film.

En dan, als Tomas aan het einde van de film wegfietst, en misschien voor het eerst in zijn leven alleen is, dan klinkt er een vals blaasorkest dat de Marseillaise speelt. Alsof Ira Sachs wil zeggen, waar het echt om gaat in evenwaardige relaties is vrijheid, gelijkheid en broederschap. En hij kan het weten.